Cum folosim ultra violetul în materialele de comunicare

Imediat după ce Institutul Pantone a anunțat că a desemnat PANTONE 18-3838, ultra violet, drept culoarea anului 2018, aceasta a și început să fie folosită intens în toate industriile, de la modă și beauty la deco și tehnologie, precum și în comunicare.
Laurie Pressman, vicepreședinta Institutului Pantone Color, spune că, din anul 2000, de când Pantone desemnează o culoare a anului, aceasta a ajuns să fie mai mult decât o expresie a trendurilor din lumea designului și mai mult o reflexie a nevoilor existente în lumea contemporană. Specialiștii institutului își întemeiază alegerile pe studii sofisticate, pe observarea unor preferințe și trenduri globale. Aceștia descriu ultra violetul ca fiind o culoare provocatoare și profundă, ce exprimă originalitate, ingeniozitate și gândire vizionară.

Ce semnifică ultra violetul
Complex și contemplativ, ultra violetul ne trimite cu gândul la misterele cosmosului și la universul nelimitat de dincolo de lumea noastră, ne stârnește curiozitatea cu privire la descoperirile științifice ale viitorului, dar ne și invită la introspecție, hrănindu-ne dorința de a afla mai multe despre noi înșine.
Științific privind lucrurile, violetul este culoarea vizibilă din spectrul electromagnetic cu cea mai scurtă lungime de undă, cu frecvența cea mai mare și cu energia fotonică cea mai ridicată. Aceste caracteristici fac din violet o culoare specială, lucru pus în evidență de oameni de știință, artiști, lideri spirituali etc.
Nuanțele deschise de violet evocă sentimente și gânduri romantice, iar cele intense sunt percepute ca misterioase și decadente.

O culoare de rang înalt
Violetul, deși se regăsește în natură în nenumărate nuanțe, este mai puțin tangibil – e un pigment rar, pe care nu-l poți avea înglobat în obiecte decât foarte anevoios. Purpura (violetul purpuriu) se obținea inițial doar prin prelucrarea secrețiilor unor melci din estul Mediteranei – iar primii care au produs purpuriul au fost fenicienii. Prețul era prohibitiv și, de aceea, haine sau podoabe în această culoare își permiteau doar cei mai bogați oameni. De-a lungul timpului, nuanțele de violet au fost mereu asociate cu regalitatea și statutul social privilegiat. De la magistrații romani la împărații bizantini, episcopii romano-catolici și membrii celor mai mari case regale, toți și-au dorit să poarte această culoare rară.
Violetul devine accesibil începând cu 1856, când un chimist ce încerca să găsească un leac pentru malarie reușește să producă purpuriul sintetic. Mulți artiști încep să folosească violetul în tablouri, decoruri și costume de teatru, decorațiuni interioare. Celebre sunt tablourile lui Pierre-Auguste Renoir și Vincent van Gogh, dar și ale pre-rafaeliților.
Enigmaticele nuanțe de violet au reprezentat și un simbol al mișcării contraculturale, al neconvenționalității și strălucirii artistice. Legende ale muzicii precum Prince, David Bowie sau Jimi Hendrix au adus nuanțele de violet în prim-planul culturii pop occidentale ca expresii personale ale individualității.
Ultra violetului i-au fost atribuite deseori calități mistice sau spirituale. Și în prezent este asociat cu practicile de mindfulness și este folosit pentru iluminatul spațiilor de meditație și în locurile de adunare a comunităților spirituale.

Cum lucrăm cu această culoare în comunicare
Brandurile se folosesc tot mai mult de influența, puterea și emoția culorilor în strategia lor de comunicare. Alegerea acestora nu trebuie făcută după ureche, pe criterii subiective, ci după o analiză care ține cont de produs sau serviciu, de industria de care aparține, de mesaj, de public, de context etc.
În cazul ultra violetului, specialiștii remarcă faptul că stârnește reacții polarizate: oamenilor ori le place, ori o resping. Tinerii, de exemplu, percep violetul ca fiind o culoare veselă, delicată, ce transmite o stare de bine, în timp ce pentru persoanele mai în vârstă are deseori conotații negative.
Așadar, folosirea acestei culori trebuie să fie planificată și intenționată. Vestea bună este că există o multitudine de opțiuni pentru a face bine asta. Spre exemplu, prin folosirea gradientului, adică prin topirea marginilor blocurilor de culoare în diferite nuanțe, poți atenua unele dintre conexiunile emoționale pe care oamenii le au cu ultra violetul.

Identitate ultra diferită
Dată fiind asocierea sa cu noțiuni precum puterea, autoritatea, luxul sau îndrăzneala, violetul este o alegere corectă pentru brandurile mari – precum BBC, Yahoo!, Milka sau Cadbury. Energia acestei culori se transferă în toate creațiile ce o includ, începând cu pachetul de stationery (cărți de vizită, foi cu antet, compliment cards etc.). Din cauza asocierii cu romantismul, misterul și visarea, e o culoare potrivită pentru diferite tipuri de invitații la evenimente, corporate sau personale. Elementele geometrice, abstracte sau florale, în funcție de specificul activităților comunicate, se integrează armonios în comunicarea vizuală.

Comunicare de impact
Ultra violetul este o foarte bună culoare de accent și creează o impresie puternică în contrast cu fundaluri simple sau elemente vizuale aerisite. Optează pentru imagini de fundal albe, negre, gri deschis sau din aceeași gamă cromatică.

Eleganță, energie, entuziasm în packaging
Ultra violetul oferă acea doză de complexitate menită să acopere nevoia noastră de originalitate în tot ceea ce atingem. Pentru produse de lux, de la ciocolată la parfumuri și vin, este o culoare ideală. Se potrivește și cu produse care țin de tehnologie de ultimă oră, dar și cu produse care spun „energie”, „elevare”, de la băuturi energizante la accesorii de sport, fitness, yoga etc.

Soluții simple pentru a fi în trend (dacă vrei)
Dacă brand-ul cu care lucrăm ne permite și dacă acest lucru ajută comunicarea, putem introduce elemente care țin de trend-ul cromatic al anului în diferite abordări. Nu e nevoie de pregătiri costisitoare, există soluții la îndemână – folosirea background-urilor colorate, a unei fotografii care are dominant cromatică ultra violet, aplicarea unui filtru care să vireze culorile spre purpuriu, includerea unor elemente violet neon, a unor icon-uri sau ilustrații etc. Și nu te bloca în culoarea plină doar pentru că a fost desemnată culoarea anului. Folosește diferitele nuanțe ale acesteia pentru a adapta tendințele la nevoile tale.

Instrumente utile de lucru
Cei de la Pantone au creat opt palete de culori diferite care conțin PANTONE 18-3838 Ultra Violet, acoperind toate tipurile de nuanțe: strălucitoare, nuanțe mai profunde, pasteluri, tonuri medii și metale. Fiecare dintre cele opt palete transmite o dispoziție distinctă și poate fi ușor declinată în proiecte de modă și accesorii, frumusețe, design de interior și aplicații grafice. În plus, în cadrul fiecăreia dintre cele opt palete au inclus și trei sugestii de armonii de culoare. Armoniile de culoare oferă exemple despre cum și în ce proporție pot fi amestecate culorile individuale din paletă.
Găsești toate cele 8 palete într-un îndrumar online creat special pentru designeri, din care poți afla cum să integrezi ultra violetul în proiectele tale, astfel încât să-l pui cât mai bine în valoare.