Sisteme de culori folosite în publishing și publicitate
În funcție de felul în care va ajunge la public, un material de comunicare se pregătește folosind diferite sisteme de culori. Pe scurt, dacă va fi publicat pe sisteme care emit lumină trebuie lucrat folosind RGB, iar dacă va fi tipărit trebuie lucrat folosind sistemul CMYK sau Pantone.
Sisteme de culori
Aparatul de fotografiat folosește sistemul RGB, tipografia cere CMYK. De ce oare? Culoarea este culoare, nu? În rândurile următoare voi încerca să explic care sunt diferențele dintre sistemele de culori.
Sistemul RGB
-
Numele provine de la inițialele cuvintelor Red, Green, Blue.
-
Este folosit de dispozitivele care lucrează cu lumină (aparat de fotografiat, monitor, ecan TV, display de telefon).
-
Gamutul (plaja de culori) conține aproximativ 16 milioane de nuanțe.
-
Este folosit când lucrăm cu pixeli. Destinația este ecranul.
-
Culoarea este definită prin trei numere cu valori cuprinse între 0 și 255. De exemplu, culoarea verde are valorile R0 G148 B66.
Sistemul CMYK
-
Provine de la inițialele cuvintelor Cyan, Magenta, Yellow, Keyline (black).
-
Este folosit de dispozitivele care lucrează cu cerneală (imprimantă, tipar offset sau digital); culorile sunt obținute prin amestecarea fizică a unor pigmenți.
-
Gamutul este mai restrâns decât gamutul RGB.
-
Este folosit când lucrăm cu puncte de raster. Destinația este materialul tipărit.
-
Culoarea este definită prin patru numere cu valori cuprinse între 0 și 100. De exemplu, culoarea verde are valorile C100 M0 Y100 K0.
Culoare spot/culoare specială
-
Culorile sunt gata preparate și există în depozitul tipografiei. Clientul se uită pe un catalog de culori (pantonar) și specifică culoarea dorită. Avantajul acestui sistem? Nu există diferențe între culoarea dorită de client și culoarea produsului tipărit.
-
În loc de a specifica valorile CMYK ale unei nuanțe, clientul transmite tipografiei codul Pantone (Pantone Matching System sau PMS).
-
Pantone oferă posibilitatea tipăririi unor culori care nu pot fi obținute prin suprapunerea plăcilor tipografice (CMYK), de la argintiu și auriu la culori metalice sau fluorescente.